Microsoft Azure biedt ons de kans om het datacollectie platform van de toekomst te creëren

NIPO software ontwikkelt al ruim 25 jaar datacollectie software voor de professionele marktonderzoek industrie. De organisatie is gevestigd in Nederland en heeft daarnaast kantoren in Argentinië en Hong Kong. Het is een van de grote spelers binnen haar markt. De oplossingen die NIPO Software ontwikkelt, zijn bestemd voor het afnemen van telefonische, face-to-face en online interviews.

NIPO Software is Gold Partner van Microsoft op het gebied van application development en cloud platform. Deze relatie wordt mede onderhouden door Sjoerd Gras, Product & Marketing Director bij NIPO Software. Sjoerd is verantwoordelijk voor het productportfolio en de wijze waarop deze wordt uitgeleverd aan klanten. Het daadwerkelijk bouwen van de software wordt gedaan door een in-house team van ontwikkelaars.

Real-time capaciteit bijschalen in Azure

Sjoerd Gras: “Om ook in de toekomst onze klanten optimaal te kunnen bedienen, wilden we graag de overstap maken van leverancier van on-premise producten, naar leverancier van datacollectie-oplossingen. Bij voorkeur in de cloud, aangezien wij ons willen focussen op ontwikkeling van ons product en niet op onderhoud van het onderliggende serverpark. Maar ook omdat we ervan overtuigd zijn dat de toekomst van IT in de cloud ligt. Na een uitgebreide afweging hebben we ervoor gekozen om Windows Azure hiervoor in te zetten, ook al stond dat toen nog in de kinderschoenen. Dit levert ons nu veel gemak op. Met Azure zijn we in staat om met zeer beperkte middelen een multi-tenant omgeving, waar grote onderzoeken op draaien, in de lucht te houden.

NIPO SoftwareElasticiteit is hierbij voor ons een ontzettend belangrijke eigenschap. Als onze klanten grote onderzoeken uitzetten, moeten we snel over extra capaciteit kunnen beschikken. Bij grote onderzoeken praat je dan al snel over vele duizenden mensen die tegelijk een onderzoek moeten kunnen benaderen. Bovendien wordt iedere vragenlijst in onze software dynamisch opgebouwd op basis van de antwoorden die iemand geeft. Dat maakt onze software heel flexibel en krachtig, maar dat vergt tegelijkertijd ook veel van de back-end infrastructuur. De autoscaling functie van Azure biedt ons de mogelijkheid om gemakkelijk realtime capaciteit bij te schalen. En ook weer af te bouwen; zodra er minder gebruikers aanwezig zijn wordt de capaciteit automatisch verminderd.”

Kostenbesparing levert concurrentievoordeel op

NIPO Software was één van de eerste organisaties die een bedrijfs- en performance kritische applicatie volledig via Azure implementeerden. Zij is ook één van de grotere Azure afnemers van Nederland. Meerdere malen per jaar overlegt Sjoerd met Microsoft om samen elkaars wensen en eisen te bespreken.

Sjoerd Gras: “Wij vinden de manier waarop we met Azure werken heel normaal, maar blijkbaar zijn wij hierin een uitzondering. Onze oplossing draait helemaal in Azure; we hebben geen servers meer op andere plekken. Het is voor ons financieel het meest aantrekkelijk om volledig via Azure te werken. Dit kostenvoordeel berekenen wij indirect weer door aan onze klanten. Dat levert ons zo een concurrentievoordeel op.

Wat ook voor ons van groot belang is, is een goede back-up structuur. Het ergste dat ons kan gebeuren is dat we de data van onze klanten verliezen. Door gebruik te maken van de geo-replication faciliteiten van Azure vangen wij dit soort risico’s goed op. En uiteraard is security belangrijk. Met klanten hebben we soms discussies over data privacy en security in de cloud. Maar doordat deze data goed versleuteld en beveiligd wordt, weten we hen snel te overtuigen. Voor Microsoft is beveiliging en het waarborgen van privacy gelukkig net zo belangrijk als voor ons. Op dit moment leggen we de laatste hand aan de ISO 27001 certificering voor de producten die in Azure draaien. Daarmee worden we de eerste partij in onze markt met een ISO 27001 certificering. Doordat Microsoft Azure al ISO 27001 al gecertificeerd was, werd ons proces een stuk eenvoudiger.”

De toegevoegde waarde van COMPAREX

De Azure commitment van NIPO Software werd dermate groot dat het voor hen aantrekkelijk werd om een Enterprise Agreement aan te gaan. Het beheer van de licenties is echter geen tak van sport waar NIPO Software zich mee bezig wil houden. Hiervoor riepen zij dan ook de hulp in van een gespecialiseerde partner. COMPAREX kwam als beste uit de bus bij een benchmark onder enkele licentiespecialisten.

Sjoerd Gras: “Zij hebben veel kennis van de verschillende overeenkomsten en licentievormen van Microsoft. Het contact met COMPAREX is bovendien prettig en ze reageren snel op onze vragen. Het omzetten van onze Subscription Agreement naar het Enterprise Agreement is perfect verlopen.

Een andere toegevoegde waarde van COMPAREX is het netwerk aan partners en experts waar zij over beschikken. Ze denken goed met ons mee en komen met voorstellen en oplossingen waar we zelf niet aan denken. Zo zijn wij via hen in contact gekomen met Azure-implementatiepartner Betabit. Samen met Betabit zijn we nu een omgeving aan het bouwen waarbij klanten inzicht krijgen in hun verbruik binnen onze omgeving. Waar onze klanten in het verleden één keer per kwartaal een overzicht qua verbruik en kosten ontvingen, beschikken ze straks over realtime inzicht. Wij gaan diezelfde omgeving zelf overigens ook gebruiken om ons factureringsproces te vereenvoudigen.”

Over NIPO Software

NIPO Software ontwikkelt al ruim 25 jaar datacollectiesoftware voor de professionele marktonderzoeksindustrie. De organisatie is gevestigd in Nederland en heeft daarnaast kantoren in Argentinië en Hongkong. De oplossingen die NIPO Software ontwikkelt, zijn bestemd voor het afnemen van telefonische, face-to-face en online interviews.

Neem contact op