Vad är bäst: molnet eller on-premise? Vilken SharePoint-version är mest lämplig? Vår expert Christoph Vollmann har jämfört de olika versionerna och sammanfattat de viktigaste skillnaderna

En blogg av Christoph Vollmann, SharePoint Consultant på COMPAREX

Christoph Vollmann, SharePoint Consultant at COMPAREX

Christoph Vollmann

Nu när MS SharePoint Online  och MS Office 365  blivit tillgängliga som molntjänster har detta bidragit till att vissa uppgifter som legat hos en IT-avdelning nu inte längre gör det. För att ge dig en bättre översikt och försöka hjälpa dig att förstå vilken version av SharePoint som passar dig och din organisation bäst, beskriver jag nedan åtta olika punkter som påvisar de stora skillnaderna i hur dessa olika versioner fungerar:

1. En stor räckvidd av funktioner

Microsoft har under en längre tid drivit en strategi som handlar om "mobile first, cloud first". När det gäller SharePoint innebär det att nya funktioner initialt implementeras i första steget i molnversionen och sedan efter en tid i versionen on-premise.

De så kallade Modern Sites  är utan tvekan den mest iögonfallande av de senaste innovationerna. Microsoft har fullständigt gjort om gränssnittet i SharePoint. Denna nyhet är 100% anpassad för mobila enheter. Dessutom kommer den med en helt ny utvecklingsmetod för expansions, som heter SharePoint Framework .

Detta tillvägagångssätt fortsätter att expandera och nya webbplatser med ett modernt utseende kommer snart att finnas tillgängliga. Ta en titt på SharePoint Virtual Summit  från maj 2017 för att se vad detta kommer att innebära.

Det är troligt att de här moderna sidorna också kommer bli tillgängliga för SharePoint On-Premise. Men det här exemplet påvisar tydligt vilken riktning vi är på väg mot. Det är faktiskt rimligt att anta att vissa verktyg kommer att vara tillgängliga uteslutande i molnet.

2. Moderna samarbetsverktyg

Microsoft har verkligen påvisat för marknaden de senaste åren, att Office 365-plattformen är den plattformen de satsar mest på. En hoper av moderna verktyg för att öka produktiviteten finns tillgängliga.

Integrationen av Microsoft PowerApps, Microsoft Flow, Azure-funktioner med mera i SharePoint Online ger helt nya alternativ för att använda SharePoint-innehåll och processer.

Men de relevanta frågorna för dig är förmodligen: Hur kommer mina anställda att arbeta? Hur arbetar de idag och vad förväntar de sig av en modern plattform? Om du redan står inför kraven på mobilåtkomst eller till och med mobilt samarbete tror jag att du inte hittar något alternativ till användningen av Office 365, dvs. SharePoint Online.

Självklart kan du också arbeta med ett hybrid alternativ och det kommer sannolikt att vara attraktivt för några av er. När allt kommer omkring kan du behålla dina filer i datacentret medan du fortfarande njuter av fördelarna med SharePoint Online. För mer information om detta ämne, ta en titt på bloggen Hybrid scenarios with SharePoint 2016 .

3. Uppdateringar

Du måste installera och hantera dina egna uppdateringar för SharePoint on-premise. Däremot hanterar Microsoft installationer och distributionen av uppdateringar för SharePoint Online.

4. Tillgänglighet

Du har kontroll över tillgängligheten om du använder ett dedikerat datacenter. Men i Office 365 garanterar Microsoft 99,9 procent tillgång till tjänster (inklusive Exchange och SharePoint), förutsatt att du har en SLA.

5. Säkerhetskopiering

Microsoft skapar regelbundna säkerhetskopior av SharePoint Online. Dessutom säkerställs systemets redundans så att alla tjänster förblir tillgängliga, även om vissa komponenter går ner i datacentret.

Använder du dig av ett dedikerat datacenter måste du på egen hand skapa och testa dina egna säkerhetskopior.

6. Externa användare

Du måste skapa din egen infrastruktur för att ansluta externa användare om du kör SharePoint on-premise. Sedan måste du konfigurera säkerhetsfunktioner (t.ex. loggning och multifaktorautentisering) på egen hand.

SharePoint Online kommer redan med möjligheten att ansluta externa användare. Den här funktionen kan utökas med en mängd olika Azure-tjänster, så att funktioner som exempelvis tvåfaktorsautentisering kan implementeras på ett ganska enkelt sätt.

7. Skalning

Om du använder SharePoint On-Premise är du ansvarig för att upptäcka och hantera flaskhalsar, som exempelvis uppstår när databasfrågor tar för lång tid. Använder du Office 365 tar Microsoft hand om skalning.

8. Förvaltning

Du kan själv göra vad du vill om du har en egen infrastruktur. För att göra detta har du en central administration till ditt förfogande och PowerShell som lokaladministratör eller farm administratör.

SharePoint Online innebär att man använder en farm som är avgränsad till klienter, men rymmer fortfarande flera andra. Det är därför du bara har tillgång till SharePoint-klientnivån och inte till farm nivån. Den här organisationen visas i SharePoint Admin Center.

Men du har möjlighet att ladda olika Power Shell cmdlets som låter dig automatisera administrativa uppgifter i SharePoint Online. Dessa PowerShell-kommandon körs på egen infrastruktur och kopplas till SharePoint Online eller Office 365 efter behov.

Du kommer fortsättningsvis att hitta vissa tjänster som normalt kanske bör vara hemma i din centrala administration (till exempel Business Connectivity Service och Managed Metadata) i SharePoint Online. Men Microsoft har förbättrat denna aspekt genom att introducera multi-klientskapacitet för detta område av SharePoint Online.

Sammanfattning

  SharePoint On-Premise SharePoint Online
Räckvidd av funktioner Nya verktyg görs tillgängliga senare Lanseras initialt av Microsoft till online-versionen
Moderna samarbetsverktyg Du är ansvarig för implementering Microsoft arbetar intensivt med dessa verktyg
Uppdateringar Administreras och installeras av dig Administreras och installeras av Microsoft
Tillgänglighet Du är ansvarig för tillgängligheten SLA med 99,9% tillgänglighet
Säkerhetskopiering Du måste skapa säkerhetskopior Microsoft garanterar säkerhetskopiering och redundans
Externa användare Infrastruktur krävs från din sida Inkluderad
Skalning Ansvaret för att upptäcka och rätta till flaskhalsar ligger hos dig Microsoft ser efter skalning
Förvaltning Central administration och PowerShell SharePoint Admin Center och PowerShell

En jämförelse av SharePoint On-Premise och SharePoint Online: Skillnader i drift

 ladda hem tabellen

Mitt råd

I Office 365 ger Microsoft dig möjligheten att få tillgång till alla produktivitetslösningar för ditt företag och det i princip på direkten. Det underlättar arbetskraftsbelastningen i din IT-avdelning, samtidigt som prenumerationsmodellen underlättar licenshantering och IT-budget. Dessutom möjliggör det för dina anställda att använda Office-produkterna på sina mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer, utan att det medför extra kostnader.

När är SharePoint Online ett bättre alternativ?

  • Om du vill få tillgång till saker snabbt: i de flesta fall tar det bara några minuter att skapa ett Office 365-konto. SharePoint kommer att ligga uppe inom några minuter
  • Om du är angelägen om att minska kostnaderna för din dedikerade infrastruktur
  • Om du vill samarbeta med externa användare, partners eller kunder
  • Om du vill använda ny teknik som Office Delve  och Sway 
  • Om du vill ge dina anställda toppmoderna verktyg även för mobila enheter

När är SharePoint On-Premise ett bättre alternativ?

  • Om du redan har en dedikerad infrastruktur för SharePoint
  • Om du redan har integrerat externa medarbetare och kunder i din infrastruktur
  • Om du behöver så kallade "farm solutions" - applikationer som tränger in djupt in i systemet
  • Om du är skyldig att göra det av skäl som datasäkerhet
  • Om din internetanslutning saknar tillräcklig bandbredd

Vill du har hjälp att migrera till SharePoint Online och Office 365?

Vill du ha hjälp med att migrera till SharePoint Online och Office 365? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer

Funderar du på att migrera till Office 365?

Vilka utmaningar står du inför i och med en migrering till Office 365? Förutom "Onboarding" är tjänsten tillgänglig i tre moduler "Support", "Optimize" och "Manage" - COMPAREX är din betrodda partner under hela livscykeln.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

I vårt månatliga nyhetsbrev får du de senaste nyheterna om licensregler, licensavtal, nya produkter och lösningar samt information om branschen i övrigt.

 Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Linkedin

Linkedin

Vill du kontinuerligt få nyheter via LinkedIn om oss, licensfrågor, produktnyheter, molntjänster, Software Asset Management, Analytics och nyheter från branschen i övrigt?

 Börja följa COMPAREX