Samarbete i stora kontorskomplex är något från det förflutna. I framtiden handlar det om internationellt samarbete i virtuella team. För detta krävs flexibla IT-lösningar och programvara. Men hur påverkar detta produktlicensiering? Kan man applicera standardiserade on-premises licensmodeller? Frank Brünger förklarar vilka fem frågeställningar som måste vara på dina läppar i en tid av digitalisering och globalisering.

En blogg av Frank Brünger, Principal Sales Executive, Segment License Sales på COMPAREX

 Frank Brünger, Principal Sales Executive, Segment License Sales

Varför man bör tänka om när det kommer till licensiering

Virtuella team kommunicerar och arbetar över nationella gränser och tidszoner vilket innebär nya utmaningar för en IT-miljö. Idag tas det för givet i de flesta organisationer att man arbetar med mobila enheter som bärbara datorer, surfplattor och smartphones.
Det är lämpligt att tillhandahålla ett identiskt användargränssnitt, ett enhetligt operativsystem och samma programvaror för alla enheter för att förhindra friktion på grund av otillgängliga data eller programvaror vid växling mellan enheter. Förutom de viktigaste produktivitetsprodukterna som exempelvis Word, Excel och Outlook kräver samarbete i ett team moderna kommunikations- och samarbetsverktyg. Men hur påverkar detta nya sätt att arbeta licensieringen?

Licenser för virtuella team: Du måste alltid ställa dig själv följande frågor

1. Omfattas operativsystemet på alla enheter av en och samma licens?

En licens för operativsystemet som täcker alla enheter behövs för att anställda ska kunna fungera effektivt i virtuella team. Det ska inte spela någon roll om det använder en dator, en bärbar dator, surfplatta eller smartphone eller om systeminstallationen är lokal eller virtuell.

Windows 10 Enterprise E3/E5 med Enterprise Data Protection, Windows Hello, Credential Guard, Device Guard och App Locker uppfyller dessa krav. E5-planen innehåller även säkerhetsfunktioner som Windows Defenderr och Advanced Threat Protection.

2. Behöver varje anställd hela Office-paketet?

Klassiska applikationer som Word, Excel och Outlook är naturligtvis absolut nödvändigt. Men frågan är huruvida varje anställd verkligen behöver alla applikationer. Mindre viktiga funktioner kan också tillhandahållas i en webbläsarbaserad lösning. Det innebär att en fullständig licens inte behöver köpas för varje anställd.

3. Vilka programvaror finns tillgängliga för att upprätthålla kommunikation i virtuella team?

Oavsett om de är webbläsarbaserade eller installerade lokalt är programvaror som upprätthåller och främjar kommunikation i virtuella team viktiga. Det är därför viktigt att ta en titt på var det finns utrymme för förbättringar.

Office 365 E3/E5 planerna kanske är svaret. Förutom sociala medier som Yammer eller molnbaserade lösningar som OneDrive for Business, innehåller dessa planer även Skype for Business som en broadcast-lösning med chattfunktioner. E5-planen erbjuder även telefonitjänster eller kan helt ersätta ett befintligt telekommunikationssystem.

4. Har de anställda tillräckligt med åtkomstlicenser (CAL) för miljöer on-premise och i molnet?

Du måste ta reda på om användarna har tillräckliga åtkomstlicenser (Client Access Licenses - CAL) för lösningar on-premise eller i molnet, oavsett om data lagras i en virtuell miljö eller i ett datacenter.

Microsoft hanterar hybrid-scenarier med sina dubbla åtkomsträttigheter för sina produktivitetsservrar i Office 365-planerna E1, E3 och E5. Saknade komponenter som System Center, Rights Management eller Windows Server CAL kan läggas till genom att antingen tilldela Bridge CALs eller att använda sig av Enterprise Mobility + Security E3/E5 för att få en fullskalig molnlösning.

5. Vilka säkerhetsfunktioner är tillgängliga för mobila enheter?

Mobila enheter är viktiga komponenter i virtuella samarbete därför måste säkerheten hos surfplattor och smarta telefoner inte försummas.

Den senaste säkerhetslösningen från Microsoft går under namnet Enterprise Mobility + Security E3/E5. Den tillhandahåller säkerhetsfunktioner för mobila enheter, till exempel genom att integrera single sign on, multi-factor-autentisering med Active Directory Premium eller Microsoft Intune för mobile device management.

Molnbaserad file tracking, kryptering och ytterligare dokumentskydd finns tillgängliga i Azure Information Protection Premium.

Naturligtvis kan dessa verktyg också köpas fristående. Men i detta avseende tycker jag att det är bättre att köpa dessa som paket och bundlingar. Det innebär lägre arbetsbelastning och bättre priser.

Finns det ett paket med alla produkter och en enkel licensmodell?

Svaret är JA! Secure Productive Enterprise (SPE) E3/E5, innehåller:

  • Windows Enterprise E3/E5
  • Office 365 Professional Plus E3/E5
  • Enterprise Mobility+Security E3/E5

Secure Productive E5 at a glance / Source: Microsoft
Källa: Microsoft

Den största fördelen med SPE är en förenklad licensmodell eftersom det bara finns ett SKU (stock keeping unit) för varje svit. Den är tillgänglig i en användarabonnemangslicens som levereras med hybrida användarrättigheter. Secure Productive Enterprise innehåller även obegränsade installationsrättigheter för de lokala produktivitetsservrarna, som Exchange, SharePoint och Skype for Business.

Vilka volymlicensavtal omfattar Secure Productive Enterprise E3/E5?

Det är ingen tvekan om att priset är en viktig faktor när man väljer en plan. Men jag tror också att frågan om maximal användarflexibilitet är oerhört betydande.

Följande volymlicensavtal är lämpliga för att köpa Secure Productive Enterprise E3/E5:

 

 

Vill du veta mer om Secure Productive Enterprise (SPE)?

Har du frågor om Secure Productive Enterprise (SPE)? Kontakta oss så berättar vi mer.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

I vårt månatliga nyhetsbrev får du de senaste nyheterna om licensregler, licensavtal, nya produkter och lösningar samt information om branschen i övrigt.

 Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Linkedin

Linkedin

Vill du kontinuerligt få nyheter via LinkedIn om oss, licensfrågor, produktnyheter, molntjänster, Software Asset Management, Analytics och nyheter från branschen i övrigt?

 Börja följa COMPAREX

Läs mer

ATP i Office 365 E5: Hur fungerar det?

ATP eller Advanced Threat Protection. ATP är en säkerhetsfunktion i Office 365 E5-planen. Anton Neidel förklarar vilka funktioner ATP i Office 365 E5 ger och hur det fungerar.

Läs mer

Office 365 E5 Plan: Hur bra är Enterprise versionen?

Programvarutillverkare lägger ständigt till uppdateringar och funktioner till sina produkter. En E5-version finns nu tillgänglig för Office 365. I den här bloggen tar vi en närmare titt på de nya funktionerna i Office 365 E5.