Något jag stöter på ganska ofta när jag träffar kunder är att de har köpt ett verktyg för licenshantering och börjat registrera licenser, men med ingen eller mycket liten kunskap om licensregler. Detta leder oftast till väldigt undermålig datakvalitet.

En tydlig scenario; man äger ett antal Microsoft SQL Server licenser, som under årens lopp ändrat sina licensvillkor några gånger och när licensavtalet har förnyats har ytterligare licenser beviljats till den nya licensformen. Inga SAM-verktyg kan hantera sådana saker automatiskt - här krävs det både intelligens och manuellt arbete som skall administreras på rätt sätt.

En kund jag hjälper just nu vill hantera registreringen av licenser på egen hand. De har en IT-administratör som arbetar med detta 2-3 timmar varannan vecka. Resultatet blir att hen halva tiden varje gång försöker komma ihåg hur hen gjorde det förra gången. Detta är ett vanligt problem, vi vet alla att när det gäller uppgifter som vi gör varje dag görs detta rutinmässigt medan det vi gör mindre ofta tar lång tid och kräver en ansträngning.

Det finns flera SAM-verktyg på marknaden för att stödja kontroll och hantering av mjukvara och licenser, men att implementera ett verktyg löser inte problemen automatiskt. Inte om du inte har djupa kunskaper om licensiering. Det är därför det är värt att tänka på att införa SAM som en tjänst istället och ingå ett partnerskap med en partner som hostar ett verktyg och samtidigt besitter en omfattande kunskap om licensiering.

Jag jobbar 100% varje dag med Software Asset Management och licensiering så om du har några frågor eller idéer om licenshantering du vill diskutera - Tveka inte att kontakta mig.

Läs mer om COMPAREX erbjudanden när det gäller SAM som en tjänst

//Susanne

 

Är du intresserad av SAM som en tjänst och vill veta mer?

Fråga oss! På COMPAREX har vi över 30 års erfarenhet av licenshantering.

 

Kontakta mig

Susanne von Ahn

Susanne von Ahn

SAM Solution Advisor