Vid Microsoft Ignite den 25 september 2017 gjorde Microsoft ett strategiskt uttalande om "Intelligent Communications". Microsoft har skapat ett nytt produktivitetssegment som kombinerar kommunikation och samarbete i en och samma plattform/applikation - Microsoft Teams.

Vad innebär intelligent kommunikation?

Microsoft hävdar att det här är den logiska utvecklingen av Unified Communications eller integrerad kommunikation som det heter på svenska. Microsoft Teams är en relativt ny applikation som funnits i 6 månader och som marknaden verkligen tagit till sig med över 125 000 organisationer som använder det idag. Teams är planerad att bli en hubb för alla behov när det kommer till realtidskommunikation och samarbetsaktiviteter. Tänk dig en applikation som låter dig hantera ljud- och videokonferenser i realtid, hantera dina möten, samarbeta i realtid med gemensamma dokument och organisera samarbetsmöjligheter i specifika Team Sites.

Microsoft Teams har redan några funktioner för realtids video- och ljudkonferenser inbyggda men för närvarande är Skype for Business en mycket mer etablerad och funktionell lösning. För att göra Teams till navet för intelligent kommunikation kommer Microsoft att integrera Skype for Business i Microsoft Team. I det långa loppet är tanken att Microsoft Teams ska bli det primära verktyget för intelligent kommunikation i Office 365 och över tid ersätta Skype for Business. Det är troligt att Microsoft Teams inom en inte så avlägsen framtid kommer var den primära plattformen för intern kommunikation och samarbete i organisationer världen över.

Om du för närvarande använder Skype for Business eller funderar på att börja använda den i framtiden, vad betyder den här förändringen för dig?

Vad har hittills hänt?

Under de senaste sex månaderna har kommunikationsmöjligheterna för Teams redan förbättrats mycket med nya funktioner som schemalagda möten, Outlook-kalenderintegration och mobila möten. De nya gäståtkomstfunktionerna möjliggör för att man kan använda Teams för att samarbeta med personer utanför sin organisation. För mer information om gäståtkomst läs mer här.

Vad är planen?

Under de närmaste månaderna kommer Microsoft att lansera nya funktioner inom telefoni för Teams:

  • Inkommande och utgående samtal till PSTN-nummer, placera samtal i vänteläge, samtalsöverföring och röstbrevlåda.
  • Nya förbättringar för möten - inklusive ljudkonferenser (tillgängligt i förhandsvisningsläge idag) - och som gör det möjligt för deltagare i ett möte att delta från vilken telefon som helst.
  • Interoperabilitet mellan Teams och Skype for Business, inklusive universell närvaro, samt meddelande och samtalskommunikation.

Detta är bara början på ett stort antal funktioner som kommer att ge en komplett uppsättning av mötes- och telefonifunktioner till Microsoft Teams och som ursprungligen endast var tillgängliga via Skype for Business.

Vad händer med Skype for Business?

Microsoft kommer att fortsätta att erbjuda och supportera Skype for Business i Office 365 och Skype for Business Server on-premise. För kunder som ännu inte är redo att flytta sin PBX och avancerad samtalskapacitet till molnet kommer en ny version av Skype for Business Server att släppas under andra halvåret av 2018. Ingen anledning till panik men du bör dock förbereda dig på förändringar över tid.

Vad är nästa steg för kunder med Skype for Business?

Håll dig uppdaterad med Teams ”product roadmap” för att på så sätt hitta rätt tid att övergå till Microsoft Teams.

1. Optimera din nuvarande Skype for Business inför en framtida flytt till Teams

Börja titta på din nuvarande Skype for Business-miljö och dess optimering för att vara säker på att du kommer att vara redo för Teams både tekniskt och organisatoriskt.

2. Sätt upp ett pilot team vid sidan av Skype for Business

Designad för att skapa en beredskap inför en framtida migrering är en pilot en realistisk validering av resurser och förfaranden som behövs i större skala för en fullskalig migrering. För att uppnå de mest realistiska resultaten bör pilotprogrammet imitera hur användarna kommunicerar och samarbetar idag, verifiera det ideella installationsscenariot med Skype for Business och Microsoft Teams. Om din organisation överväger att antingen köra Skype for business och Teams sida vid sida eller migrera till Teams inom en överskådlig framtid, kan en pilot hjälpa till att identifiera den rätta vägen för just din organisation.

3. Aktivera Teams och kör tillsammans med Skype for Business

För organisationer som redan kör Skype for Business Online, kan det vara fördelaktigt att introducera Microsoft Team till sina användare och sedan utvärdera potentialen för Teams som en enda kommunikations- och samarbetslösning. Om Teams kan uppfylla din organisations krav kan du redan nu börja använda Teams som er primära kommunikations- och samarbetslösning.
Teams är aktiverat som standard, på alla behöriga ”tenants” i Office 365. Därför måste man bestämma hur man hanterar Teams sida vid sida med Skype for Business och fortsätta att uppfylla användarens förväntningar.

4. Bringa värde genom användaranpassningar

Förändring tar tid, men du kan börja bringa värde och nytta redan idag. Medan du fortsätter att använda Skype for Business, uppmuntrar vi verkligen dig att gå vidare med att planera för en fullskalig migrering till Teams. Låt dina användare börja använda och testa de intelligenta kommunikationsmöjligheteterna som Teams erbjuder redan idag och underlätta för en framgångsrik framtida flytt till Teams.

  • Främja användande av Microsoft Teams tillsammans med Skype for Business
  • Tillåt din organisation att bli redo för en framtida flytt till Teams

Vill du veta mer om Microsoft Teams?

Registrera dig idag på vårt kommande webinar för att förstå Microsofts vision om kommunikation i framtiden och hur du effektivt rullar ut Microsoft Teams och anpassar det till dina användare. Du är också välkommen att kontakta oss så berättar vi mer.

Webinar

Deploy Microsoft Teams in Your Terms

  •  11/07/2017

Microsoft har meddelat att de kommer att ersätta Skype for Business med Microsoft Teams. Registrera dig på detta webinar för att förstå Microsofts vision om kommunikation i framtiden och hur du på ett effektivt sätt rullar ut Microsoft Team och anpassar till dina användare.

Läs mer

Funderar du på att migrera till Office 365?

Vilka utmaningar står du inför i och med en migrering till Office 365? Förutom "Onboarding" är tjänsten tillgänglig i tre moduler "Support", "Optimize" och "Manage" - COMPAREX är din betrodda partner under hela livscykeln.

Linkedin

Linkedin

Vill du kontinuerligt få nyheter via LinkedIn om oss, licensfrågor, produktnyheter, molntjänster, Software Asset Management, Analytics och nyheter från branschen i övrigt?

 Börja följa COMPAREX