Microsoft har meddelat att de kommer att höja inträdesnivån för att teckna ett Enterprise Agreement avtal till 500 användare från och med den 1 juli 2016. Detta är skäl för oss att ta en närmare titt på Microsoft Products and Services Agreement (MPSA) som är ett alternativ för företag mellan 250 och 499 användare.

Som rapporterats tidigare, kan företag och organisationer under 500 användare efter den 30 juni 2016 inte teckna ett Enterprise Agreement avtal. Ett alternativ är avtalet Microsoft Products and Services Agreement (MPSA) som Microsoft redan har börjat erbjuda sina kunder. Ett alternativ som vi nu vill presentera lite mer detalj. MPSA har funnits sedan 2014 och används för att standardisera inköp av licenser för molnet och on-premise. På så sätt har man möjligheten att sammanlänka en mängd olika inköpsstrategier inom ett och samma volymlicensprogram istället som förut, att ha olika avtal beroende på lösning och tillvägagångssätt för inköp

 

Fördelarna med MPSA

Microsoft Products and Services Agreement har utvecklats i samarbete med partners och kunder och är idealisk för licensiering av hybrid eller helt integrerade molnlösningar. Avtalet är inte tidsbegränsat, och gör det möjligt för användaren att köpa mjukvara direkt när det behövs. Det finns inget tvång att välja vissa produkter. Istället låter MPSA användaren enbart licensiera de produkter som faktiskt krävs och används i företaget. Det säger sig självt att detta kan innehålla en blandning av produkter on-premise och i molnet.

Dessutom erbjuder MPSA möjligheter för alla bolag i en koncern att köpa produkter under ett och samma avtal. Så kallade Purchasing Accounts registrerade under ett MPSA, används för separata inköp. Olika Purchasing Accounts kan skapas och anpassas till företagets struktur, vilket innebär att även divisioner, avdelningar eller projektgrupper inom företaget kan ha möjlighet att köpa in licenser. Syftet här är att förenkla inköpsprocessen och att få bättre insyn när det gäller inköp av licenser. När avtalet tecknas utses en administratör för avtalet som kommer administrera och kontrollera de olika delarna i avtalet och dess struktur. Denna person bestämmer exempelvis vilka Purchasing Account som kan skapas eller tas bort.

I och med MPSA har Microsoft också infört en ny portal för administration: Microsoft Volume Licensing Center (MVLC). Hit kan användare gå för att få licensnycklar, ladda ner programvara eller för att beställa och använda sina egna molntjänster. Här finns också ett rapporteringsverktyg som ger en tydlig överblick över alla licenser som köpts inom företaget. Den tillåter också snabb administration och användning av Software Assurance förmåner.

 

Hur kan företag dra nytta av MPSA jämfört med EA?

  1. Ett MPSA-avtal kan justeras för att passa företagets verkliga behov, så att du kan öka eller minska antalet användare med kort varsel, oavsett vad ditt nuvarande behov kan vara. Ett Enterprise Agreement tillåter inte det här alternativet, eftersom du måste köpa licenser för alla användare redan i början av avtalet. Detta kan vara en viktig faktor, särskilt för nystartade eller företag som befinner sig i en snabb tillväxt. Ett exempel: Låt oss säga att du behöver 250 användare i början av året, men vet att denna siffra kommer att stiga till 300 i juni. Du kommer fortfarande att behöva betala för det ökade antalet redan från början av ett EA-avtal. Med ett MPSA-avtal kan du vara flexibel, du behöver bara betala för 250 användare när du tecknar avtalet. Du kan enkelt lägga till ytterligare 50 i juni. Här finns det pengar att spara!
  2. Till skillnad från ett Enterprise Agreement som har tre års löptid, binder du dig endast för ett år med MPSA. Det finns heller inga minimikrav för att teckna avtalet. Och om du väljer att förlänga ditt ettårsavtal med ytterligare två eller tre år, kommer priset att vara detsamma som du kommit överens om under det första året. Detta skyddar dig från stigande kostnader och du kan förenkla ditt budgetarbete.
  3. Med MPSA får du enkel åtkomst till lagringsutrymme i Microsoft Azure. Du behöver bara betala för lagring i molnet du faktiskt behöver med MPSA online services. Du kan använda så mycket eller så lite lagring ditt företag kräver, utan att göra några åtaganden. Du betalar alltid i slutet av kvartalet.

 

För närvarande finns MPSA i de flesta länder. För en uppdaterad lista över dessa länder se https://www.microsoft.com/en-us/Licensing/MPSA/FAQ-MPSA.aspx. MPSA är ännu inte tillgänglig i Indien eller i Kina.

 

Har du frågor?

Kontakta oss om du har några frågor om produkter, molntjänster, avtal och licensiering gällande Microsoft.

Kontakt

Martin Aadalen

Martin Aadalen

Microsoft Licensing Specialist

Vill du kontinuerligt få nyheter via Linkedin om oss, licensfrågor, produktnyheter, Software Asset Management och nyheter från branschen i övrigt?

Börja följa COMPAREX på Linkedin