Det händer mycket intressant med plattformen för SAP Analytics; ny Fiori-inspirerad portal,  ny Web Intelligence viever och en hel del andra intressanta nyheter. Men det slutar inte där. COMPAREX är en av en exklusiv skara partners och kunder som har fått testa och utvärdera Lumira 2.0 som kommer bli tillgänglig under juli/augusti. Och vi gillar vad vi ser.

En blogg av Andreas Carlsson, Account Manager på COMPAREX

Andreas Carlsson

I dagsläget finns det flera verktyg från SAP för att skapa visualiseringar och dashboards. Dels Lumira, för self-service BI och dels Design Studio för standardiserade och funktionskritiska applikationer och dashboards. De båda verktygen har sina styrkor och sina svagheter. Lumira är enkel att komma igång med och slutanvändaren kan enkelt suga in data och visualisera men kommer in lite kort när det gäller finjusteringar och den sista känslan av "enterprise". SAP Design Studio har ett Gunde Svahn mantra "ingenting är omöjligt", men kan bli något teknisk när man har behov av scriptning i applikationerna.

Nu har SAP adresserat detta problem med att introducera Lumira 2.0. Lumira kommer att finnas med två användragränssnitt; Lumira Discovery och Lumira Designer. De båda gränssnitten har ett gemensamt filformat, vilket medgör möjligheten till att en användare börjar utforska data, skapa visualiseringar och skapa s.k. storyboards av informationen i Lumira Discovery. Om visualiseringen sedan ska standardiseras, berikas med extra funktioner eller spridas till den stora massan användare kan man öppna upp visualiseringen i Lumira Designer, där de slutgiltiga finjusteringarna kan ske. Filen kan sedan öppnas i Lumira Discovery igen eller publiceras i portalen för den stora massan användare.

SAP Lumira 1

LUMIRA Discovery 2.0

Lumira Discovery har fått ett helt nytt intuitivt och användarvänligt gränssnitt. Här kan användaren både jobba med lokala dokument och hämta visualiseringar från plattformen. För er som redan idag jobbar med Lumira finns det en hel del förändringar (läs förbättringar). I tidigare versioner av Lumira jobbade man i 3 steg: Prepare, Visualize and Compose. I Lumira 2.0 gör man allt detta i samma gränssnitt.

SAP Lumira 2

Designen går att känna igen från SAP Analytics Cloud och många av funktionerna når användaren direkt genom att klicka på en visualisering.

SAP Lumira 3

Det finns också ett stort utbud med olika typer av grafer och visualiseringsmöjligheter.

Användaren kan också med enkelhet filtrera en hel storyboard eller specifika sidor.

Självklart kan användaren också kombinera information från olika data set, allt från lokala Excel-dokument till kvalitetssäkrad data från Universe och databaser och skapa egna beräkningar och arbeta med att berika informationen.

LUMIRA Designer 2.0

Den som har jobbat i Design Studio kommer att känna igen sig i Lumira Designer. Här kan man skapa en applikation från grunden eller öppna upp en visualisering från Lumira Discovery. Funktionaliteten i Lumira Designer har också ökat. Exempel på detta är möjligheten till att använda "Adaptive Layout Container" som gör att visualiseringarna skalar väldigt bra beroende på vilken skärmstorlek slutanvändaren använder.
ESRI-kartor (inkluderad licens) är nu standard och kartorna fungerar både online och offline. Villkorsbaserad formatering är möjlig i tabeller och en ny, förbättrad hantering av bokmärken i visualiseringarna.

 

Vill du veta mer om SAP Lumira 2.0?

Har du frågor om SAP Lumira 2.0 eller andra frågor om våra tjänster kring SAP Analytics? Fyll i formuläret nedan och en av våra experter kommer att kontakta dig inom kort.

Linkedin

Linkedin

Vill du kontinuerligt få nyheter via Linkedin om oss, våra utbildningar, SAP BusinessObjects, SAP Analytics och från branschen i övrigt?

 Börja följa COMPAREX

Nyhetsbrev

Nyhetsbrev

I vårt månatliga nyhetsbrev får du de senaste nyheterna om SAP Analytics,  SAP BusinessObjects, utbildningar och information om branschen i övrigt.

 Anmäl dig till vårt nyhetsbrev