Ganska länge har Microsoft talat om moderna licenslösningar - det tog ett tag men till slut har kommit till skott. Vid första anblicken såg det ut som bara ytterligare en i mängden namnändring - i detta fall till den inte så populära Enterprise Cloud Suite - allmänt känd som ECS. För er som inte känner till ECS det var ett paket med Windows, Office 365 E3 och Enterprise Mobility Suite. En paketering som licensierades per användare. Det var en "modern" variant av Pro- eller Enterprise Desktop som har funnits i flera år. Men i stället för enhetsbaserade licenser för Windows och Office fick man användarbaserad licenser och tillgång till de produktiva molntjänster inklusive IT-styrningstjänster som Microsoft Intune för att hålla reda på alla dina enheter.

Det tog Microsoft nästan två år att inse att något saknades i ECS. Där är därför de i höstas släppe Secure Productive Enterprise - även känd som SPE. Den innehåller fortfarande samma produkter som i ECS men du har två varianter att välja mellan - SPE E3 eller SPE E5. Skillnaden mellan de två versionerna handlar om säkerhet och telefoni. Ingen tvekan om det! E5 innehåller några ganska trevliga funktioner men på grund av ett ganska högt pris brukar jag vanligtvis att rekommendera E3 och sedan plocka russinen ur kakan och köpa funktioner från E5 paket som du faktiskt behöver.

 

Men vad saknades i ECS som nu finns i SPE?

Svaret är hybrida rättigheter!

Microsoft har insett att många kunder ser potentialen med molntjänster , men migrering och anpassning tar tid. Och för många kunder måste tjänster stanna on-premise. Så oavsett om du mer produktiva lösningar eller mer flexibla lösningar - Secure Productive Enterprise är lösningen för dig.

Den första hybrid rättigheten är "“Extended Use Rights for Secure Productive Enterprise Customers” - ett annat ord för flexibilitet mer eller mindre. Detta ger dig rätt att installera ett valfritt antal av Exchange-, SharePoint- och Skype för Business Server på någon server dedikerad för användning. Underliggande infrastruktur måste fortfarande ha licens.

Så vad är haken? Tillgång till servern för "Extended Use Rights" är exklusivt för de användare som tilldelas en Secure Productive Enterprise och externa användare (användare som vare sig är kundens eller dess dotterbolag anställda eller dess dotterbolags uppdragstagare).

Med andra ord - för att få ut det mesta av en SPE investering behöver du köpa det för alla användare. Om du har många användare med olika behov av funktionalitet som exempelvis detaljhandeln eller tillverkande företag kan detta vara lite knepigt. Slå mig en signal så hjälper jag dig.

Den andra hybrida rättigheten är Office Professional Plus, inte Office 365 som du naturligtvis får tillgång till eftersom det är en av de tre grundläggande produkterna för SPE. Denna hybrida rättighet är lite smalare och mer begränsad. Den ingår egentligen bara för att ge dig mer tid att migrera till Office 365.

För varje licensierad användare som kunden tilldelar en Secure Productive Enterprise från SA User Subscription License (SO) får installera:

  • en lokal kopia av Office Professional Plus endast för den Licensierade Användarens bruk under abonnemangsperiodens varaktighet; och
  • en lokal kopia av Office Professional Plus för nya User SL:er som läggs till samma volymlicensieringsavtal endast för den Licensierade Användarens bruk under abonnemangsperiodens varaktighet. Antalet nya User SL:er som ger de användarrättigheterna får inte överskrida antalet från SA User SL:er som först täcktes av avtalet.

 

Vad innebär begreppet From SA egentligen?

"From SA artiklarna" är något billigare än så kallade "fulla" licenser. Men för att få köpa dessa så måste man äga sina licenser sedan tidigare och ha aktivt Software Assurance som håller på att löpa ut. Man köper dem alltså bara vid förnyelse av ett Enterprise Agreement avtal. Tanken bakom detta är att Microsoft vill visa att man erkänner kundernas historiska investeringar i Office, Windows och Core/Enterprise CAL.

Men om man inte har ett EA, där man äger sina licenser för all framtid, utan man hyr sina licenser via Enterprise Subscritption Agreement?

Inga problem. Man kan fortfarande kvalificera sig för att få köpa den billigare From SA artikeln. Kravet är att man måste ha hyrt sina licenser under minst tre år. Så har man ökat antalet användare eller datorer under de senaste åren så kan man inte köpa den rabatterade artiklen för samtliga sina användare

Vill du information om SPE såsom funktioner, produkter och licensiering - läs mer här.

//Martin

 

Är du intresserad av SPE och vill veta mer?

Fråga oss! På COMPAREX har vi över 30 års erfarenhet av avtalshantering, inköp och licenshantering för Microsoft.

Kontakta mig

Microsoft Licensing Specialist