Vad kan Software Portfolio Management göra för dig? En enkel fråga som kräver ett mindre enkelt svar. När allt kommer omkring: Software Portfolio Management grundar sig på en lång rad långsiktiga värdeskapande åtgärder. Det kan till exempel användas för att minska kostnader för programvara, minska driftskostnaderna eller till och med förbättra programvarans säkerhet.

En blogg av Maximillian Hoppe, SAM Consultant på COMPAREX

Maximillian Hoppe

Software Portfolio Management hemmavid i ett kylskåp

Software Portfolio Management som ett kylskåpKylskåpet symboliserar din infrastruktur bestående av en massa olika programvaror. Likväl som med din infrastruktur innehåller kylskåpet olika produkter som uppfyller olika funktioner och tillsammans utgör ingredienserna i måltider. På samma sätt som säkerhetsprogram används för att skydda din infrastruktur är det sannolikt att sylt serveras i en viss miljö, nämligen till frukost och din morgongröt.

Precis som att veta vilka ingredienser du har hemma för att bestämma vilken måltid du ska laga måste du vara exakt lika medveten om vilken programvara du äger för att kunna planera på ett tillförlitligt sätt vilka programvarulicenser du behöver anskaffa. Denna kunskap utgör grunden för Software Portfolio Management.

Att äga ett kylskåp fullt med ingredienser kommer inte att göra dig till en mästar-kock. Precis som att du behöver ett recept för matlagning, kräver en bra och effektiv Software Asset Management (SAM) ett gränssnitt för att kunna analysera och genomföra strategier på korrekt sätt.

Glöm inte inköpslistan! Det vill säga ett väl underhållet gränssnitt kommer minska inköp av onödiga produkter och liknande. Med andra ord, det krävs en "speciell smak" för att framkalla en femstjärnig meny. SAM är exakt detsamma, och "kryddan i soppen" är Software Portfolio Management.

Vi kan fortsätta jämförelsen med ett kylskåp. Kontrollerar du regelbundet hållbarheten hos dina produkter? Programvaran kommer så småningom att "utgå", t.ex. I form av underhålls- och licensavtal eller versionsstöd - toppningen på kakan - en underhållen Software Portfolio Management. Denna kunskap gör det möjligt för dig att ta ett proaktivt tillvägagångssätt för den senaste tekniska och leverantörsdrivna utvecklingen. Det innebär att du kan bestämma exakt vid rätt tidpunkt: är det verkligen värt att köpa samma produkt än en gång? Kan hyreslicenser vara effektivare på lång sikt? Är en uppdatering nödvändig?

Vid denna tidpunkt vill jag verkligen inte gå in i detaljer om vad som händer med dina produkter i kylskåpet när bäst-före-datumet har paserat. Men värsta som kan hända för dåligt hanterad programvaruportfölj är att den blir "oätlig". Dubbla inköp är en annan farhåga. Organisationer som inte bryr sig kan till och med ha två virusskannrar installerade på en enhet, som hindrar varandras arbete.

Regel Nr 1: Skapa absolut öppenhet

Vad jag menar är följande: du måste ta hand om dina programvarulicenser på samma sätt som du regelbundet hanterar innehållet i ditt kylskåp. Undvik dubbla inköp av programvarulicenser, samordna produkterna och deras funktioner och håll ögonen på underhålls- och supportavtal. Se till att du alltid kan ange vad du äger och hur mycket det kostar. Och var helt säker på att oönskade applikationer inte får tillgång till dina system.

Software Portfolio Management kan innebära olika fördelar beroende på hur du använder din programvara, vad du planerar att göra och hur mycket utrymme du behöver.

Vad kan Software Portfolio Management göra för dig?

  1. Sänka dina programvarukostnader genom att förbättra villkoren för inköp, t.ex. Genom att samla tillverkare och funktioner. Du hittar onödig programvara och verifierar nödvändiga upplagor.
  2. Optimera dina driftskostnader genom att spendera mindre på support och utbildning. Du kan avveckla underhålls- och supportavtal och säkerställa en enhetlig patchnivå för att minska antalet incidenter.
  3. Effektivisera säkerhet, t.ex. Genom att förvärva en lista över programvaruprodukter utan giltigt stöd. Du kan upptäcka otillåten programvara som spel och därmed dra nytta av en automatisk analys av den installerade patchnivån ("jämför aktuell med tillgänglig")

Nu har jag beskrivit Software Portfolio Management i teorin. I praktiken är dock Software Portfolio Management tyvärr inte så enkelt. Du behöver kvalificerad personal med möjlighet att registrera information om din nuvarande programvara manuellt och som också känner till de olika egenskaperna (programvarufunktioner, kontraktsstrukturer etc.) så att de kan kategoriseras och användas som grund för strategiska beslut.

Men det är en kostsam historia att hitta lämpliga anställda i denna bransch. Automatiserade verktyg kommer vara ett betydligt billigare alternativ. Beroende på omfattningen av programvaran du äger kan du till och med vara så att de potentiella besparingarna är flera gånger större än den initiala investeringen som krävs för Software Portfolio Management.

Var kan man få verkyg för att automatisera processen?

COMPAREX egna produkt, COMPAREX Portfolio Management Platform har automatiserade funktioner. Det inkluderar:

  1. Inventering: Ett verktyg som hjälper dig att identifiera och katalogisera dina programvaruprodukter på både klienter och servrar.
  2. Profiler Service: Automatisk förfining av inventeringsdata och din installerade programvara och indelning i version, upplaga, språk, licens typ, kategori, och funktioner.

COMPAREX Portfolio Management Platform som en del i din SAM Strategy

 

Vill du veta mer om SAM och Portfolio Management Platform?

Har du frågor om Software Asset Management eller Portfolio Management Platform? fFyll i formuläret nedan och en av våra experter kommer att kontakta dig inom kort.

Nyhetsbrev

I vårt månatliga nyhetsbrev får du de senaste nyheterna om licensregler, licensavtal, nya produkter och lösningar samt information om branschen i övrigt.

 Anmäl dig till vårt nyhetsbrev