4 odlične možnosti za varnostne kopije v oblaku

 

 

 

 

 

 

 

Avtor članka je Nikola Pejovič, MCSE, MS P-seller (P-TSP), IT specialist v COMPAREX d.o.o.

Podatkom vedno nekaj grozi – vzrok za njihovo izgubo so lahko okvara trdega diska, virusi, izpad operacijskega sistema, uporabniška napaka ter fizični in virtualni vdori v računalnike. Vsak tak napad prinaša s seboj nepotrebne stroške in škodo.

 

Na primer, pri izpadu trdega diska lahko stroški obnove podatkov znašajo več sto evrov, podatkov pa ni vedno možno rešiti. Glede na resnost so stroški izgube podatkov zelo visoki, saj so v severni Ameriki znašali celo več milijonov dolarjev na incident. Še posebej pomembna postaja zaščita podatkov s porastom napadov z izsiljevalskimi programi, ki zaklenejo podatke na disku in zahtevajo plačilo za ponovni dostop – virus Wannacry je lani povzročil kar milijardo USD stroškov z napadi na podjetja po vsem svetu.


Varnostna kopija za zaščito podatkov

Najboljša zaščita pred izgubo je varnostna kopija – postopek kopiranja podatkov z lokalnega diska računalnika ali strežnika na zunanjo napravo, ki je čim bolj ločena od vira podatkov ter zaščitena pred napadi in okvarami. Varnostna kopija omogoča hitro nadaljevanje dela, če slučajno pride do okvare diska, nenamernega izbrisa ali virusnega napada.
Poleg osnovnega varnostnega kopiranja poznamo tudi načelo obnove v primeru katastrofe, pri katerem gre za replikacijo, oziroma kopiranje celotne infrastrukture v realnem času. V primeru okvare ali katastrofe lahko podjetje tako praktično brez izgub podatkov nadaljuje delo brez daljših izpadov.
Varnostno kopiranje je treba ločiti od arhiviranja, kjer gre za trajno shranjevanje na medije, ki jih običajno ni mogoče izbrisati. Za razliko od arhiva je varnostna kopija »živa« in se spreminja tako, kot se spreminjajo podatki na našem disku. V podjetjih seveda za varnostno kopiranje ni mogoče skrbeti ročno, temveč se uporablja namenska programska oprema. Program običajno najprej naredi posnetek celotnega diska, kasneje pa le dopisuje spremembe, kar omogoča hitrejše delo in predvsem zahteva manj prostora na napravah za shranjevanje.


Podatke lahko shranite v oblak, a ne pozabite na preverjanje!

Tradicionalno je bila infrastruktura za varnostno kopiranje nameščena na lokaciji ali na oddaljeni lokaciji za tiste, ki so potrebovali dodatno raven varnosti. V zadnjih letih pa postaja vedno bolj privlačna možnost varnostnega kopiranja v oblak, saj ne zahteva velikih naložb, poznavanja kompleksnih postopkov in zaposlovanja novih ljudi za vzdrževanje.
Pri tem pa moramo poudariti pomen preizkušanja varnostnih kopij. To je bilo od nekdaj načelo varnostnega kopiranja, ki v dobi oblaka ni nič manj relevantno. Nič hujšega ni, kot to, da se po izpadu izkaže, da varnostne kopije niso berljive ali pa celo ne obstajajo. Pri varnostnih kopijah še kako velja rek, da je po toči zvoniti prepozno.
 

Štiri privlačne možnosti


Na trgu ponudnikov storitev ne manjka, predstavili pa bomo štiri, ki so po našem mnenju najbolj primerni. Končna odločitev je seveda odvisna od tega, koliko ste pripravljeni plačati, kakšne so vaše potrebe, kako veliko je podjetje in drugih dejavnikov. Pa začnimo:

 

  • IBM Spectrum Protect (Tivoli Storage Manager).  Rešitev je najnovejša različica izdelka z dolgo zgodovino enega najpomembnejših ponudnikov tovrstnih rešitev. Podjetjem zagotavlja enotno točko za varnostno kopiranje in obnovo podatkov ter nudi širok nabor možnosti in podporo za praktično vse sisteme in aplikacije (Windows, UNIX, Linux, Oracle, Domino itd.). Seveda podpira varnostno kopiranje v oblak, za kar ne zahteva strežnika na lokaciji, omogoča pa uporabo vseh pomembnejših storitev v oblaku: Amazon Web Servbices, Microsoft Azure, IBM Cloud Object Storage in druge.

 

  • Veeam. Prava izbira za virtualna okolja VMware z aplikacijami, kot so Exchange, Windows File Services, Microsoft SQL Server in Active Directory. Za uporabo ni treba nameščati agentov (programske opreme) v virtualna okolja, za varnostno kopiranje v oblak pa potrebuje strežnik, nameščen na oddaljeni lokaciji.

 

  • Azure Backup. Gre za storitev v družini Azure, s katero lahko varnostno kopirate in obnovite podatke iz Microsoftovega oblaka. Namesto lokalnih kopij, lahko podatke shranjujete v oblaku in do njih dostopate od kjerkoli in kadarkoli. Rešitev je zanesljiva, varna in stroškovno učinkovita, v povezavi s programsko opremo System Center Data Protection Manager pa lahko še razširite njene funkcionalnosti. Plačilo je glede na porabo, kar pomeni, da se stroški prilagajajo vašim potrebam.

 

  • Azure Site Recovery. Še ena rešitev iz Microsoftove družine rešitev v oblaku, ki poskrbi za replikacijo podatkov in strežnikov na vaši lokaciji v oblak ali na rezervno lokacijo. Prednosti tovrstnega pristopa so številne, od plačevanja le za čas izpada, enostaven prenos delovnih obremenitev nazaj na lokalno infrastrukturo in popolno samodejno izvajanje obnovitvenega načrta.

Ljubljana, 26.02.2018

Deli ta članek