Katastrofalen izpad informacijskega sistema lahko pomeni konec vašega podjetja

Katastrofalen izpad informacijskega sistema zaradi potresa, poplave, požara ali kakšne druge nesreče pomeni izpad poslovanja, ki si ga le težko privoščite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avtor članka je Žiga Vuzem, skrbnik Cloud Solution Provider programa pri COMPAREX, d.o.o.

Ponovna vzpostavitev poslovanja brez dobrega načrta in sistema varnostnih kopij je tako draga in zamudna, da Gartner ocenjuje, da bistvena izguba računalniških podatkov botruje propadu 43 odstotkov podjetij, še dodatnih 51 odstotkov pa jih vrata nepreklicno zapre v roku dveh let.


Toda ne glede na to, kako strašljiv je ta podatek, se mala in srednje velika podjetja še vedno ne pripravljajo na najhujše, saj različne raziskave kažejo skrb vzbujajoče podatke:

  • Le 18 odstotkov podjetij z manj kot 50 zaposlenimi ima načrt za ponovno vzpostavitev poslovanja v primeru katastrofe.
  • Dnevno svoje podatke varnostno kopira le 23 odstotkov malih in srednje velikih podjetij.
  • Leta 2016 je bilo 33 odstotkov organizacij tarča uspešnih napadov z izsiljevalskimi programi. Mala in srednja podjetja so še bolj izpostavljena, saj jih napad doživelo kar 88 odstotkov. Ob tem se je število napadov s kritpovirusi povečalo za 3500 odstotkov in nič ne kaže, da bi se rast zaustavila.
  • Varnostno kopiranje ne šteje nič, če varnostne kopije niso preizkušene. Na primer, kar 34 odstotkov podjetij nikoli ne preizkuša obnove podatkov s trakov. Če pa preizkus opravijo, pa v 77 odstotkih primerov naletijo na napake na trakovih.

Vidimo torej lahko, da brez načrta obnove v primeru katastrofe ni načrta za dolgoročno poslovanje. Še celo manj resne oblike izpadov, kot so napad kriptovirusa na manjše število računalnikov ali krajši izpad spletne trgovine, imajo lahko resne posledice. Morda bo vaša blagovna znamka utrpela škodo, spletni kupci pa ne bodo čakali, da ponovno postavite trgovino. Konkurenca je namreč vedno oddaljena le klik in 72 odstotkov spletnih kupcev ne čaka, če spletna trgovina ne deluje.

5 korakov za pripravo na katastrofo


1. Pravilo 3-2-1: To enostavno pravilo narekuje, da mora imeti organizacija 3 različne kopije podatkov: dve lokalni kopiji na različnih medijih (napravah) in eno oddaljeno kopijo. Najbolj enostavno si lahko to načelo predstavljate, da imate določen dokument shranjen na disku v računalniku, eno kopijo na zunanjem trdem disku in eno kopijo v oblaku v rešitvi za shranjevanje podatkov.
2. Poskrbite za oddaljeno varovanje podatkov: Najboljša strategija za zaščito podatkov pred virusnimi napadi je shranjevanje podatkov na sistemih, ki niso neposredno povezani v omrežje podjetja. Vedno bolj razširjena možnost za takšno varovanje je prenos varnostnih kopij podatkov v oblak, zato več kot 63 odstotkov podjetij v zahodni Evropi in več kot 93 odstotkov v ZDA svoje podatke že shranjuje v oblak.
3. Morebitno obstoječo rešitev povežite z oblakom: Če se odločite za shranjevanje podatkov v oblak, vam ni treba nameščati nove programske opreme. Če že uporabljate varovanje z določeno programsko opremo, lahko novo kopijo ustvarite tudi v enem dnevu.
4. Izboljšajte prilagodljivost in vzpostavite nadzor nad stroški: Za oddaljeno shranjevanje podatkov se uporabljajo viri v oblaku Microsoft Azure. Ne bo vam treba nameščati dodatnih strežnikov ali strežniških prostorov ali kupovati tračnih enot. Pri oblaku plačate le tisto, kar dejansko porabite, obenem pa lažje načrtujete svoje stroške, saj so mesečne naročnine bolj predvidljive in jih lahko kadarkoli prekinete.
5. Poiščite zanesljivega partnerja: COMPAREX ima status ponudnika Microsoft Cloud Solution Provider in IT-podjetjem omogoča nakup virov v oblaku za njihove končne stranke. Rešitev varovanja podatkov v oblaku je tako možno izpeljati tudi z obstoječo rešitvijo za varovanje podatkov ali obstoječim partnerjem, ki upravlja vaše informacijsko okolje.

 

Svojega poslovanja ne prepustite naključju, saj lahko resen izpad sistemov pomeni konec vašega podjetja. Poskrbite za varnostno kopiranje, kar je lažje kot kdaj koli prej, saj oddaljena lokacija ne zahteva več visokih naložb v strojno in programsko opremo. Preprosto lahko najamete vire v oblaku in poskrbite za oddaljeno shranjevanje podatkov, ki jih ne bo prizadela ne naravna nesreča ne napad s kriptovirusom. To dolgujete sebi, svojim zaposlenim in svojim strankam.

Ljubljana, 30.04.2018

Delite članek