Kako enostavno uresničiti pravilo 3-2-1 v svojem podjetju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avtor članka je Gorazd Babič, IT specialist pri COMPAREX d.o.o.

Ko gre za podatke v vašem podjetju, za njihovo zaščito drži eno samo enostavno pravilo. Imenujemo ga pravilo 3-2-1, predpisuje pa, da morate morate imeti tri varnostne kopije svojih podatkov na dveh različnih vrstah nosilcev, od katerih je ena na oddaljeni lokaciji. Za pomembno prodajno ponudbo, ki jo pripravljate, v praksi to pravilo pomeni, da morate imeti poleg kopije na svojem disku še dve kopiji: eno na strežniku in eno na oddaljeni enoti na tračni enoti.

Sliši se enostavno, kajne?

Pri varnostnih kopijah je v praksi malo stvari tako enostavnih kot se slišijo. V vseh podjetjih se soočate z eksplozijo podatkov, kar bistveno oteži vzdrževanje oddaljene lokacije. Kar naenkrat potrebujete več diskov, več pasovne širine in več ljudi, da infrastrukturo vzdržujejo.

Oblak je odlična alternativa tračnim knjižnicam


Dobra novica je, da je lažje kot kdaj koli prej vzpostaviti varnostne kopije na oddaljeni lokaciji. Na voljo imate namreč celo vrsto rešitev za shranjevanje podatkov v oblaku. Veliko jih je sicer celo brezplačnih ali zelo ugodnih, vendar pri poslovnih podatkih ni šale. Priporočamo, da izberete storitve, ki so primerne za poslovna okolja. To pomeni, da zagotavljajo visoko zanesljivost, varnost in poslovne funkcije, kot so vodenje različic in podobno.


Dobra rešitev je Microsoft Azure. S podporo zanesljivega podjetja lahko računate na dobro podporo in napredne možnosti, ki jih potrebujete.
Manjka pa še en košček sestavljanke. Potrebujete namreč način, da lokalne varnostne kopije spravite v oblak. Tu vstopijo orodja, kot je Veeam Cloud Connect. Ta zbira lokalne varnostne kopije fizičnih računalnikov, izdelanih z agenti Veeam na računalnikih in strežnikih, in jih pošlje v oblak. Varnostne kopije lahko nato po potrebi enostavno povrnete na svojo lokacijo ali pa v oblak.
Tako v celoti in brez tračnih kaset izpolnite zahtevo po varnostni kopiji na oddaljeni lokaciji.
 

Kako je z varnostnimi kopijami, ko oblak ni na voljo?


Tako poteka varnostno kopiranje z naprav v poslovnem omrežju. Velik izziv pa lahko predstavljajo mobilne naprave, ki se ne nahajajo znotraj nadzorovanega poslovnega omrežja in nimajo na voljo hitre in stalno dostopne povezave.

Veeam Agent for Microsoft Windows pomaga rešiti to težavo. Nudi namreč dve zanimivi možnosti: zaščito pred izsiljevalskimi programi pri kopiranju na lokalne USB- naprave in varnostno kopiranje na lokalni disk. Prva možnost takoj po zaključenem varnostnem kopiranju odklopi USB-napravo, da ni dostopna v primeru napada izsiljevalskega virusa, ki običajno zašifrira podatke in onemogoči dostop.
Druga možnost pa pomaga pri pomanjkljivi povezavi. Program varnostno kopijo izdela lokalno in jo prenese v oblak, ko je povezava spet na voljo. Tako zagotovi zaščito tudi za mobilne uporabnike.
 

Veeam Agent for Windows je pravi odgovor na sodobne zahteve varnostnega kopiranja


Ko se odločate za rešitev za varnostno kopiranje je Veeam Agent for Windows prava izbira. Prinaša namreč funkcionalnosti, ki jih potrebujete za uvedbo zanesljive in učinkovite strategije varnostnega kopiranja. Med njimi so:

  • Aktivne celotne varnostne kopije ter inkrementalne kopije
  • Varnostno kopiranje, ki upošteva posebnosti specifičnih aplikacij
  • Urnik varnostnih kopij in ponovne vzpostavitve
  • Podpora za najnovejše različice sistema Windows
  • Indeksiranje datotek in zmogljivo iskanje
  • Takojšnja ponovna vzpostavitev

 

Več o rešitvi poiščite na uradni spletni strani Veeam Agent for Windows.
 

Ljubljana, 26.09.2018

Delite članek