Kako se pripraviti na IBM revizijo?

V podjetju COMPAREX stalno spremljamo dogajanje na slovenskem trgu in za uporabnike programske opreme IBM imamo pomembno novico:

V zadnjem času se je močno povečalo število revizij, ki jih izvaja IBM za zaščito svojih pravic.

 

Avtor prispevka je Gregor Cvek, Certified Software Asset Manager in International SAM consultant

 
 
Kot v primeru vseh revizij, se lahko tudi na te pripravite, pri tem pa morate biti previdni, da ne storite ene izmed ključnih napak – ne namestite orodja IBM License Metric Tool (ILMT).

IBM LMT je obvezen za vse organizacije, ki želijo za rešitve, nameščene v virtualnem okolju, plačevati le za dejansko uporabo kapacitete strežniških virov. Če orodje ni nameščeno, mora organizacija plačati licence za izkoriščanje celotnih kapacitet brez omejitev, kar lahko pomeni izjemno visoke stroške. Čeprav je torej plačevanje le po dejanski porabi privlačna možnost, morajo biti podjetja previdna, če se ne želijo zaradi napak, povezanih z orodjem ILMT, izpostaviti visokim stroškom.

Kdaj namestiti IBM LMT?


Pri upravljanju licenc je treba vedno poznati licenčne pogodbe in če ste kupili licence preko programa IBM Passport  Advantage, za vas velja pogodba IPAA (International Passport Advantage Agremeent). Ta določa, da morate v 90 dneh po namestitvi prvega izdelka podkapacitete – torej izdelka, ki ne izkorišča vseh strojnih kapacitet v virtualnem okolju – namestiti tudi najnovejšo različico orodja IBM LMT.

Slika 1. Konec podpore za različne ILMT verzije.

Aprila letos je IBM ukinil podporo za različico 7.5, kar pomeni, da morajo vse stranke nadgraditi na različico 9, saj v nasprotnem primeru kršijo pogoje licenčne pogodbe.

Stranke to dokazujete z vsaj četrtletnimi poročili o uporabi programske opreme tipa PVU. Če revizija pri vas ugotovi, da nimate najnovejše različice in torej nimate ustreznih poročil, morate plačati licence na podlagi skupnega števila aktiviranih fizičnih procesorskih jeder v strežnikih. Namesto, da bi torej plačali le za dejansko uporabljene kapacitete, boste zaradi neskladnosti plačali polno ceno licenc.

Slika 2. Primer pregleda uporabe PVU licenc v IBM LMT orodju.

 

Na kaj morate biti pozorni?


V prvi vrsti poskrbite, da rešitev deluje pravilno. V praksi se je namreč izkazalo, da je treba orodje IBM ILMT stalno nadzorovati in spremljati, če v resnici pravilno meri uporabo licenc. V primeru revizije namreč izgovori na nepravilno delovanje rešitve ne pomagajo, čeprav je v resnici za napačne podatke ali pomanjkanje podatkov odgovorno programsko orodje. Najboljši način, da se izognete odgovornosti v tem primeru je, da vse napake v delovanju takoj sporočite IBM v središče za podporo. Tako boste imeli dokaze o težavah, ki bi lahko preprečile pravilno zbiranje podatkov.

Toda samo orodje ponudnika redko zadostuje za resnično učinkovito upravljanje licenc. Organizacijam zato vedno priporočamo, da uvedejo dobre prakse standarda ISO 19770 in čimprej vpeljejo upravljanje programske opreme v svojem okolju. Ne zanašajte se torej le na rešitve ponudnikov, ampak tudi sami poskrbite za svoja programska sredstva!

Ljubljana, 16.06.2017

Delite članek